Κάμενικ

Υψόμετρο 2042μ. Διαδρομή με επιστροφή 7 ώρες.

Ξεκινάμε από τα Λουτρά Αμαράντου και παίρνουμε αρχικά το δασικό δρόμο ,ώσπου να φτάσουμε στο ανηφορικό μονοπάτι. Είναι μια μεγάλη κυκλική διαδρομή 7 ωρών , με μαγική θέα. Απέραντα δάση καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του βουνού , μαύρη πεύκη , οξιές και έλατα κυριαρχούν και δημιουργούν ένα καταπράσινο τοπίο. Στην περιοχή επίσης φυτρώνουν βελανιδιές , φτελιές ξεροπλατάνια και πολλά σπάνια , ακόμη και απειλούμενα με εξαφάνιση φυτά και αγριολούλουδα.

Φτάνουμε στην αλπική ζώνη και σε 20 λεπτά βρισκόμαστε στην κορυφή του βουνού Κάμενικ (2042 μ.).Μπροστά μας τα ερείπια του Στρατιωτικού φυλακίου, το μαγειρείο με το τζάκι, η πυραμίδα, τα συρματοπλέγματα, τα πολυβολεία και οι οχυρωματικές θέσεις, σημάδια του εμφυλίου πολέμου. Η θέα από την κορυφή είναι μοναδική και τα γεράκια και οι αετοί παλεύουν με τον αέρα που είναι πολύ δυνατός. Παίρνουμε την επιστροφή διανύοντας λίγα λεπτά την ίδια διαδρομή και μετά αλλάζουμε κατεύθυνση ,κατεβαίνοντας προς τις ημι αλπικές λίμνες, που είναι γεμάτες από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιούνιο. Στα νερά της λίμνης υπάρχουν τρίτωνες . Συνεχίζουμε την επιστροφή μας από το χωματόδρομο. Επιστρέφοντας στα Λουτρά, μας περιμένει ένα ζεστό ρακόμελο και ένα χαλαρωτικό ατμόλουτρο.

Πέτρινα Γεφύρια

Από τα 500 μέτρα στα 1260. Διαδρομή 5,1/2 ώρες.

Η πορεία μας ξεκινάει από το χωματόδρομο,2 χιλιόμετρα μετά τη μεγάλη γέφυρα προς Αμάραντο στη χαράδρα του Σαραντάπορου. Αφήνουμε την άσφαλτο και συνεχίζουμε για μια ώρα το χωματόδρομο. Φτάνουμε στο πρώτο πέτρινο γεφύρι της "Σμίξης" και από κι βαδίζουμε για αρκετή ώρα δίπλα στην κοίτη του ποταμού, κατάφυτου από οργιώδη βλάστηση. Μπορούμε να σταματήσουμε, εάν είναι καλοκαίρι, στις κολυμπήθρες για ένα γρήγορο μπάνιο, (υπάρχει πινακίδα).

Μετά από διαδρομή μιας ώρας περίπου , συναντάμε το δεύτερο πέτρινο γεφύρι της "Όρλας", το οποίο ήταν δύτοξο, αλλά καταστράφηκε γύρο στο 1910 από μια μεγάλη νεροποντή. Συνεχίζουμε την πορεία μας και σε 20 λεπτά βρισκόμαστε στο τρίτο πέτρινο γεφύρι του "Γιάτσι", είναι το ψηλότερο και μεγαλύτερο από τα πέντε του Ζιάσιακα ποταμού. Μετά από ανηφορική διαδρομή 20 λεπτών φτάνουμε στην Αγία Βαρβάρα. Υπάρχει σήμανση προς Αμάραντο, στη βρύση του χωριού, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε το 1880 και έχει ξύλινο τέμπλο και Αγιογραφίες από Χιονιαδίτες Αγιογράφους.

Σε απόσταση 10 λεπτών συναντάμε το τέταρτο πέτρινο γεφύρι του Μύλου και ανηφορίζουμε προς τον Αμάραντο. Στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου γεμίζουμε τα παγούρια μας και ανηφορίζουμε προς τον τελικό μας προορισμό τα Λουτρά.

Μαρία

Υψόμετρο 1637μ. Διαδρομή 7 ώρες.

Τα πρώτα 4 χιλιόμετρα της διαδρομής είναι χωματόδρομος και μετά συνεχίζετε το μονοπάτι. Η ευκολία στην αρχή της διαδρομής μας φέρνει γρήγορα ψηλά, αλλά η κλίση αλλάζει γρήγορα χωρίς να μας προειδοποιήσει . Η δυσκολία της ανάβασης δεν είναι μεγάλη, όταν όμως φτάσουμε στο διάσελο θέλει περισσότερο προσοχή ,ειδικά εάν έχει χιόνι. Από την κορυφή η θέα είναι μαγική.

Βρισκόμαστε στο κέντρο των βουνών και γύρω μας ο Σμόλικας , το Ταμπούρι, το Βόιο, οι Αρένες , ο Γράμμος ,το Κάμενικ, η οροσειρά του Λεσκοβικίου στην Αλβανία, η Νεμέρτσικα, το Περιστέρι, η Αστράκα και η Τύμφη. Το τοπίο απλώνετε μπροστά μας, λές και το βλέπουμε από αεροπλάνο. Στα πόδια μας ο Αμάραντος και στο βάθος ο καταπράσινος κάμπος της Κόνιτσας και τα ποτάμια Αώος, ΒοΪδομάτης και Σαραντάπορος κατηφορίζουν σαν μεγάλα φίδια προς την Νεμέρτσικα.

Η επιστροφή γίνετε από τον ίδιο δρόμο.